В ход е операцията "Пазител на просперитета"

В отговор на нарастващите атаки срещу търговски плавателни съдове от бунтовниците хуси в Йемен, повече от дузина държави, включително Съединените щати, сега ще патрулират съвместно и ще обменят разузнавателна информация в южната част на Червено море и Аденския залив, съобщи Voice of America (VOA).

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обясни необходимостта от така наречената операция "Пазител на просперитета" по време на посещение в Бахрейн във вторник. "10 до 15 процента от световната търговия се движи през Червено море. Така че поддържането на тази търговия без прекъсване или тормоз е важно за всички наши страни. И това е жизненоважно за поддържането на основан на правила международен ред", заяви той.

Вкусът на афроамериканската кухня: Микс от история, традиции и усещането да си у дома

Според Voice of America (VOA) подкрепяните от Иран бунтовници хуси твърдят, че действията им са отмъщение за военните операции на Израел в Газа. Но световното осъждане на действията на бунтовниците става все по-силно, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом. Министър Остин свика в региона среща с министри, началници на отбраната, висши представители от 43 държави, както и от Европейския съюз и НАТО, за да обсъдят какво да правят в отговор на тази нарастваща заплаха.

В Газа във вторник нямаше почивка от израелската военна офанзива срещу бойците на "Хамас", които на 7 октомври започнаха атака срещу Израел, убивайки най-малко 1200 души и вземайки повече от 200 заложници. Но израелският президент Исак Херцог остави отворена вратата за договорено примирие с тяхното ръководство. "Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, за да позволи освобождаването на заложниците. И отговорността е изцяло на ръководството на "Хамас", заяви той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна с израелски официални лица

Висшият служител на "Хамас" Басем Наим изясни позицията на организацията. "Потвърждаваме позицията си на категоричен отказ от провеждане на каквато и да е форма на преговори за размяна на заложници в рамките на продължаващата израелска геноцидна война. Ние обаче сме отворени за всякакви инициативи, които допринасят за прекратяване на агресията над нашия народ, като отворим пропускателния пункт, за да докараме помощ и да предоставим помощ на нашия палестински народ", каза той. И отбеляза, че Министерството на здравеопазването в Газа изчислява, че броят на загиналите палестинци е достигнал почти 19 500, като повече от 52 000 цивилни са ранени. 

Източник: dariknews.bg / Voice of America