Едновременно са били ударени много градове

31 души са били убити при най-голямата от началото на войната руска атака с ракети и дронове срещу Украйна. Ранените са повече от 130. Едновременно са били ударени много градове, включително Киев и Одеса. След обяд Русия извърши и втора атака по въздух.

Едновременната руска атака по украинските градове е започнала през нощта. Ударено е било родилно отделение в град Днипро, където са загинали шестима души.

Цел на руското нападение са били още Харков, Одеса и дори западния град Лвов. Русия е използвала общо 158 ирански дрона „Шахед” и ракети, включително свръхзвуковите „Кинжал”.

Котките, които остават без дом в Украйна: Доброволци намират осиновители на животните (ВИДЕО)

„Сградата се движеше много. Събудих децата и започнахме да се обличаме. Слязохме долу. Наоколо имаше счупени стъкла, тухли и врати. Хората тичаха с деца, чанти и домашни любимци”, заяви Олга, жител на Одеса.

В столицата Киев са загинали трима души, а 28 са ранени, след като руски ракети са уцелили метростанция и жилищни сгради.

Събудих се около 7.30 ч. сутринта от ужасяващ звук. Беше толкова страшно, ракети летяха наоколо и свистяха. Не знаех какво да правя. Мислех да бягам надолу към убежището, но влязох в банята. Тогава огледалото отлетя с такава сила, че една секунда по-рано щях да имам порезни рани по цялото тяло", разказа Мария, жителка на Киев.

Междувременно Полша обяви, че вероятно руска ракета е навлязла на около 40 километра над територията ѝ, престояла е около 3 минути, а след това се е върнала към Украйна.

„Ракетата навлезе на полска територия и ние дори изпратихме изтребители, за да я прихванат и свалят, ако е необходимо. Но кратко време, което тя прекара в полското въздушно пространство и маневрите, които правеше, направиха невъзможно унищожаването на ракетата, преди да напусне въздушното ни пространство”, заяви Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна.

В изявление посолството на Украйна в България заяви, че никакви разговори за "примирие", "временно отстъпване на територии", "преговори" и други "отстъпки" няма да спрат руската агресия, а само ще увеличат нейния мащаб, защото Русия не разглежда други сценарии освен пълното унищожаване на Украйна.