Животът в страх се превърна в част от ежедневието на децата

Докато израелските отбранителни сили продължават операциите си срещу “Хамас” в Газа, децата на Западния бряг и Източен Йерусалим са изправени пред редица предизвикателства, засягащи сигурността в резултат на свързаното с конфликта насилие. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Селия Мендоса в своя репортаж от Йерусалим.   

„Преди си играех с нея, а сега ми липсва. Изгубих надежда”, казва десетгодишният Оде Ахмад Джахалин който, скърби за смъртта на по-малката му сестра Рукая.   

4-годишното момиченце беше случайно застреляно от израелските сили на 7 януари, докато се возеше с майка си на задната седалка на такси, което преминавало контролно-пропускателния пункт близо до село Бейт Икса, предава Voice of America (VOA)

Властите в Палестина: Над 26 хиляди жители на Газа са били убити от началото на конфликта с Израел

Израелската гранична полиция казва, че кола, движеща се зад таксито, в което са се возели момичето и майка му, не е спряла, за да бъде проверена, което накарало израелските сили за сигурност да стрелят по нарушителя, като по невнимание улучват таксиметровия автомобил. 

Конфликтът в Газа - ключова тема преди президентските избори в САЩ

Животът в страх се превърна в част от ежедневието на деца като Оде. „Ако играя навън, ще умра, защото бомбардират училища, университети и болници”, казва момчето.

Заплахата от насилие е реалност, която бащата на Рукая, Ахмад, също трябва да приеме.  

„Разрушението, войните и убийствата са причината много деца да бъдат лишени от детството си. Пример е дъщеря ми и всички децата на Газа. Всички те са изложени на риск”, казва Ахмад Джахалин, баща на жертвата. 

Войната между Израел и “Хамас”: Цивилното население е на прага на оцеляването

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg