„Ситуацията беше повече от ужасна”, сподели синът на обвиняемия

Магистрат от Хараре издаде условна присъда от две години затвор на опозиционния лидер Джоб Сикхала по обвинения в подбуждане към обществено насилие. Мъжът беше освободен, след като прекара близо 600 дни в ареста, съобщава Voice of America (VOA). Той е високопоставен член на опозиционната Гражданска коалиция за промяна. Неговият син казва: „Живях далеч от баща ми цели две години. Ситуацията беше повече от ужасна. Благодарен съм на съдебната система на Зимбабве”.

Как една жена стана успешен земеделец в Уганда (ВИДЕО)

В съхраняване на традициите: Ще изчезнат ли ритмите на барабаните в Нигер

Сикхала беше задържан, след като обвини привърженици на управляващата партия ZANU-PF в убийството на опозиционен активист, твърдение, което ZANU-PF отрече. Адвокатите за правата на човека от Зимбабве направиха няколко опита да изведат Сикхала и другия обвиняем, Годфри Ситоул, под гаранция след ареста им през 2022 г. Адвокатът на Джоб Сикхала Харисън Нкомо заяви, че ще отнесат въпроса до Върховния съд.

В Африка започва най-голямото футболно събитие (ВИДЕО)

Министърът на правосъдието на Зимбабве Зиямби Зиямби заяви пред репортери, че съдебната система е независима и изпълнява своите задължения.  

Традиционното приготвяне на риба в Конго застрашава горите (ВИДЕО)

„Ако Сикхала смята, че е имало нещо нередно в начина, по който съда е решил въпроса, той знае, че има много начини за търсене на правна защита. Но не сме виждали нито един случай, при който съдебната власт да не е била безпристрастна при разглеждането на който и да е въпрос. Ние уважаваме съдебната система, уважаваме безпристрастността и смятаме, че проблемът с Джоб Сикхала е решен”, каза говорителят на ZANU-PF, цитиран от Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg