Ген. Съби Събев и проф. Христофор Караджов коментират изказванията на руския президент и политическата обстановка в САЩ

Първото интервю на Путин от 2022 г. насам, дадено пред журналист от западна медия - Тъкър Карлсън, и докладът за дейността на Джо Байдън коментираха първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев и преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.

„В интервюто на Путин не беше казано нищо ново. Той повтори много от опорките, които бяха изведени в дезинформационното пространство. Дали е готов обаче за преговори? Думите и намеренията са едно, а действията - съвсем друго. След като Путин заявява, че целите не са постигнати, очевидно е, че войната ще продължи“, каза ген. Събев. Той е на мнение, че интервюто е предназначено за „вътрешна руска консумация и за привържениците на кандидат-президента“.

Събев каза, че Путин се стреми да изтласка украинските сили извън административните граници на четирите области, които е анексирал. „Той иска преговорите да се водят от тази линия“, допълни генералът.

Путин: Русия ще се бори за интересите си докрай

Проф. Караджов изрази съгласие, че руският президент не е казал нищо ново и повтаря опорките си. По негови думи интервюто му е дало възможност да достигне до по-голяма западна аудитория.

„Карлсън беше водещ на едно от най-рейтинговите предавания във Fox News до миналата година, когато беше уволнен без обяснения от страна на компанията. Появиха се спекулации, според които свободните му съчинения костваха на Fox News няколко съдебни дела за стотици милиони долари“, каза преподавателят по журналистика. По негови думи Карлсън се опитва да промотира своя сайт и канал в социалната мрежа Х. „Говори се, че ще започне и собствена платформа“, допълни той.

Дисквалифицираха Борис Надеждин от участие в президентските избори в Русия

Караджов посочи, че Тъкър Карлсън е привърженик на Доналд Тръмп. 

Гостите коментираха и предстоящите избори в САЩ, и доклада от разследването, което установи, че Байдън е боравил неправилно със секретни документи и трудно си спомня важни моменти от живота си.

В емоционална реч: Байдън увери, че има отлична памет (ВИДЕО)

Събев каза, че очаква да се направят опити да се покаже, че „Байдън е неадекватен и не трябва да бъде допускан до втори президентски мандат“. По негови думи ще има и по-остри атаки.

Караджов каза, че докладът за американския държавен глава е показал, че няма основания за криминални обвинения срещу него. „Всичко друго са спекулации“, допълни той. По негови думи, обаче това ще се използва срещу Байдън по време на предизборната кампания.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase