Момиченцето проплакало веднага и е в добро състояние

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас. Случаят е от четвъртък.

Във филиала за Спешна медицинска помощ в Община Средец, където Караниколов бил на смяна, получили обаждане за започнало раждане в село Орлинци.

„Жената ни чакаше в центъра. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, те станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата“, разказа Караниколов.

Детето изплаква на кръстовище „Трапезица“, което се намира на метри от Университетската болница в Бургас, докато линейката лети с включени сирени.

Снимка: БГНЕС

„Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги“, споделя парамедикът. Той си спомня ученото в университета и без колебание го прилага. Бебето е момиче, а майката му дава име като своето. В момента и двете се намират в УМБАЛ-Бургас и състоянието им е добро.

Бременна с близнаци роди в линейка напът за болницата в Бургас

Борислав Караниколов е придобил професията си в университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Работи като парамедик на линейка от година и половина. През летния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове. Горд е с професията си, но не крие, че среща трудности – въпреки липсата на кадри в системата на Спешната помощ.

Снимка: БГНЕС

„Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ, при ясно определени правила и задължения. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти. Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо, при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ, техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа“, коментират от Съюза на парамедиците в България.

РОДЕНИ В ЛИНЕЙКА: Фелдшерка помогна за раждането на близначета на път за болницата

Това не е първият подобен случай в региона. В средата на януари жена от айтоското село Малка поляна роди в линейка на път за болница в Бургас. Извънредната ситуация наложи приемането ѝ в най-близкото болнично заведение. Лекарите в Университетската болница „Дева Мария“, където била настанена, обаче с изненада открили, че жената била бременна с близнаци. Почти веднага започнало и второто раждане.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС