Екипът на NOVA се среща с руснак, предпочел живота, далеч от дома

Тази събота в „Темата на NOVA” оглеждаме отново към темата "Русия" и реакциите на руснаците след избора на Путин преди седмица. Безгранична ли е любовта към президента, който 25 години управлява държавата? В аванс представяме разказ на един от руснаците, предпочели емиграцията и живота, далеч от дома пред оставането в руската държава.

Денис Камалягин  попада в списъка на първите пет журналисти в Русия, обявени за чуждестранни агенти. 

„Забраниха на рекламодателите да рекламират при нас. В пощата и на други места прибираха вестника ни под тезгяха”, разказа Камалягин, главен редактор на "Псковская губерня".

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

Следва нов опит за дискредитация. През 2020 г. го обявяват за чуждестранен агент. Всеки, който попада под ударите на този закон, на три месеца трябва да публикува откъде и какви приходи получава. И задължителна да придружава всяка публикация с уточнението, че материалът е създаден от чуждестранен агент. Пропускането на тези думи носи глоба. При второ подобно нарушение си заплашен от наказателно дело. С войната срещу Украйна в Русия започва да действа закон, по-известен като Закон за военната цензура. Той е насочен срещу всеки, който разпространява лъжлива информация, целяща да дискредитира руската армия.

„На 5 март при нас дойдоха полицията и специалният отряд ОМОН - бяха с маски и пистолети, натръшкаха всички на пода”, разказа Денис и допълва, че тя била написала, че са приканвали към действия по време на несанкционирани масови мероприятия срещу войната. „Очевидно е била помолена от полицията да го направи, за да имат основание да влязат”, обясни журналистът.

Представителите на властите иззели всичко от офиса им и блокирали техния сайт. Дни по-късно Камалягин и колегите разбрали, че предстоят нови обиски по ново наказателно дело за клевета по адрес на местния губернатор. Този път той дори не дочакал да разбере от кого е доноса. Избягали в съседна Латвия - първо той, а после и колегите му.

Гледайте "Как изглежда Русия на Путин през разказите на руските емигранти" в „Темата на NOVA“ - на 23 март, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа с автор Ина Гълъбова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase