Темата коментират Даниел Стефанов и Стоил Стоилов

Кой ще спечели и кой ще загуби при различните сценарии за вот за Европейски парламент и предсрочни парламентарни избори у нас? Как е по-добре да се гласува - избори 2 в 1 или вот в последователни седмици? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха изборните експерти Даниел Стефанов и Стоил Стоилов.

Председателят на ОИК-Бургас: Организирането на избори 2 в 1 е доста по-целесъобразно

„Теорията и практиката показват, че от гледна точка на активността е по-добре двата вота да са в един ден. От гледна точка на кампанията е по-добре да са през някакъв период от време, за да има истински разговор. Ако изборите са 2 в 1, вътрешните проблеми ще превземат европейския дебат. От гледна точка на администрацията – два избора в един ден ще са доста натоварващи. Защото за пръв път ще имаме два вота с префенренциален избор”, посочи Стефанов. И обясни, че броят на недействителните бюлетини обикновено скача именно заради преференциалния вот.

„Категорично съм за вот 2 в 1. Това не е проблем на изборната администрация, защото тя и преди се е справяла с подобни сложни ситуации. И второ – 100 милиона лева са си 100 милиона лева. Това е цената за провеждането на вота”, подчерта Стоилов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase