"Предсрочните избори са белег на демокрацията", смята той

„Не очаквам конституционна криза. Очаквам да бъде назначено служебно правителство. Идеята за промени в Конституцията беше изцяло на ПП-ДБ, ние също носим отговорност с нашето гласуване”. Това заяви Румен Христов, депутат от ГЕРБ-СДС в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS минути преди държавният глава Румен Радев да даде третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на партия „Има такъв народ” (ИТН).

Радев: Веднага започвам разговори с потенциалните служебни премиери

За избора на ИТН да бъде връчен третият мандат, депутатът от ГЕРБ-СДС коментира, че президентът Румен Радев преценява на кого да връчи мандата. „Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не желаят да им бъде връчван проучвателен мандат за съставяне на кабинет”, припомни той.

„Ако бяхме постигнали споразумение за ротация, доминиращата част на министрите – 85-90% щеше да бъде същият. Те са случайни хора, на които не научихме имената и не направиха нищо в техните сектори. Даже в икономическата сфера България загуби доста през тези 9 месеца”, заяви Христов.

Той обясни, че по време на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са направени много отстъпки и е проявено търпение от страна на ГЕРБ. „Постоянно валяха нови искания и условия и беше направено всичко, така че да не може да приемем техните условия”, обясни лидерът на СДС хода на преговорите за ротацията.

Румен Христов смята, че предсрочните избори са белег на демокрацията. „Тя не е безплатна. Нека избирателите да посочат по какъв начин ще бъдем разпределени в следващия парламент и дано тогава на нашите колеги им просветне, че няма друг път за евроатлантическо мнозинство и да спрат да се „гъбаркат” с ГЕРБ-СДС”, призова политикът.

Относно предоставените имена за министри от Мария Габриел, за които от ПП-ДБ казаха, че не са дали съгласие, Христов каза, че е имало уговорка за 18-месечно управление и министрите са приели условията в началото на първия мандат. „В крайна сметка промените бяха сведени до смяна на Мария Габриел с премиера Николай Денков като премиер и като външен министър и Росен Желязков да оглави Министерството на иновациите и растежа, за да се освободи място за ген. Атанас Атанасов като председател на парламента”, каза Христов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase