Има и редица правни причини това да не се случи, допълни управителят на централната банка

Няма да бъде далновидно БНБ да се въвлече в политическия процес. Tова ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, каза управителят на централната банка Димитър Радев след срещата си с президента по повод възможността да заеме поста служебен премиер. Той дойде втори на разговори след председателят на НС Росен Желязков.

Радев започна разговори с потенциалните служебни премиери

Според него, за да се реши конюнктурен проблем, ще се създаде дългосрочен такъв. "След 2015 г. успяхме да постигнем здравословна дистанция между БНБ и политическите сили. Има и редица правни причини финансовата институция да няма свой представител на поста премиер - има колизия с националното и европейското законодателство. Подписал съм етичен кодекс, който изрично посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва политическия процес. Всичко това се отнася както мен, така и за подуправителите", коментира той.

Росен Желязков прекара в сградата малко повече от 30 минути и не коментира. Димитър Главчев, който оглавява Сметната палата също не пожела да даде изявление при влизането си за среща с президента, остана мълчалив и на излизане.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase