Германската провинция е традиционно консервативна

Забрана за използването на полово неутрални езикови форми влезе в сила в обществените учреждения в Бавария. ДПА посочва че тази германска провинция е традиционно консервативна.

Агенцията отбелязва, че като много европейски езици и немският език има окончания, отличаващи мъжкия от женския род на съществителни имена. Досега, особено за длъжности, се е използвал обобщаващият мъжки род. ДПА дава пример с думата "автор", употребявано и за мъже, и за жени. Отсега нататък обаче, според нормата, ще се използват "автор" и "авторка",  "автори" и "авторки".

Досега някои хора изразяваха мнение, че по подразбиране според граматическите правила думата "автори", например, се отнася само и единствено за мъжки род, изключвайки автоматично жените, както и конфликтните препратки за "смесване на половете".  Тези, които бяха на подобно мнение, предпочитаха да прибавят в официални документи окончания към съществителните, като ги комбинират с препинателни знаци или символи (пример: автор*ки, автор/ки или авторКи).

Новият Конгрес в САЩ става полово неутрален и приобщаващ

Друг вариант беше без символ или препинателен знак да се изпишат и двете думи - "автори и авторки". Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения.

Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник. С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА