Излитането е в четвъртък

Български пилоти планират да прелетят с малък самолет над почти всички държави в шенгенското пространство. Излитането е в четвъртък, а времето за изпълнение на задачата – само четири дни. Каква е целта и кои пилоти бяха избрани за мисия „Шенген” – разказва репортерът на NOVA Запрян Запрянов.  

На 11 ноември Николай Калайджиев направи 1111 виража на 360 градуса без прекъсване, с което счупи собствения си световен рекорд. А на хоризонта вече има нова цел – да се превърне в посланик на България за четири дни.

„Полетът, който ще изпълним, е в чест на приемането на България в шенгенското пространство”, поясни пилотът.

Как се промени пътуването с дете след влизането ни в Шенген по въздух

Рамо до рамо с него ще е пилотът Иво Табаков. „Излитаме с VL-3 Evolution. Това е чешки самолет, максималната му скорост е до 280 км/ч“, поясни той.

Мисията им е по проект на Асоциацията на българската авиационна индустрия, за да се популяризират ползите от свободното придвижване. В план-графика на Калайджиев и Табаков са включени над 10 държави. „Ще излетим от Ихтиман, отиваме към Забже, Полша, после Нюрнберг. Искаме да кацнем в село Шенген. През 1985 г. там е подписано Шенгенското спорадумение”, каза още Табаков.

С официална церемония отбелязаха приемането ни в Шенген по въздух и вода

И във въздуха, и на земята предизвикателства няма да липсват. „Планирането на полета е много сложен процес. Като кацнеш на едно летище трябва да имаш осигурен хангар, гориво, с което да презаредиш“, каза още Калайджиев.

"За мен е чест, че бях избран като четирикратен световен рекордьор да изпълня този полет в чест на приемането на Република България в шенгенското пространство. Посланието е свързано с нашите успехи и реално да покажем какви хора се раждат в България, така че ние, освен че празнуваме шенгенското пространство, ние прославяме и българката авиация по цял свят. Има отговорност, всичко трябва да се изпълни перфектно, да покажеш личностни качества и какъв професионалист си", заяви още Николай Калайджиев.

А посланието, което двамата искат да оставят, е кратко и ясно: „Да видят, че съществуваме, да се повярва в малката авиация“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase