"Кирил Петков винаги е гледал на службите като на "бухалки", каза Тошко Йорданов

Имало ли е натиск от страна на Кирил Петков над Калин Стоянов за това заместник-министър Кирил Ценкин да контролира предстоящите избори. Този въпрос поставиха народните представители от ИТН Станислав Балабанов и Тошко Йорданов. „Това, което научихме ние, е доста притеснително, заяви Йорданов.

Балабанов каза, че по време на правителството на Кирил Петков той е искал Ценкин да бъде шеф на Националната служба за охрана. По думите му тогава се е наложило на президента да обяснява, че има несъвместимост с изискванията за заемането на поста началник на НСО. 

Петков: Много исках да имаме честен човек за шеф на щаба на изборите

„Когато един председател на политическа партия се обажда на министъра на вътрешните работи и настоява конкретен човек, близък до него или баща му, да контролира изборите, това е също толкова грозна злоупотреба със служебно положение, каквато е имало и от страна на магистрати и полицаи по отношение на казуса с Нотариуса“, коментира Йорданов.

Балабанов припомни за изтеклите записи от партийните събрания на „Продължаваме Промяната“, в които по думите му Петков е настоявал да се правят избори с техен министър на вътрешните работи.

Стоянов: Петков поиска зам.-министър Кирил Ценкин да бъде шеф на оперативния щаб за изборите

Според Йорданов съпредседателят на ПП винаги е гледал на тези служби като на "бухалки" и припомни за скандала с машините за гласуване. Тогава заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел с личния си телефон процеса по верифициране на машините. Тогава парламентарни сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения в сигурността му. 

Иванов: Не получихме отговор дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР

Балабанов и Йорданов не коментираха изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса в парламента. От своя страна Йорданов попита още не е ли Бойко Рашков човекът, който е поставил подписа си за назначаването на жената на Божанов в ГДБОП. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Десислава Антонова