Вижте повече за историята на двете животни в политиката

И двете политически партии в САЩ имат животно за свой символ - магаре на демократите и слон на републиканците. Те ги поставят навсякъде – върху шапки, тениски, чаши и други. Но как се появяват разказва Voice of America (VOA).

Символът на магарето датира от президентската кампания на Андрю Джаксън през 1828 г. Противниците му го наричали ​​магаре, а пък той решава да включи магаретата в предизборните си плакати и така печели вота.

Политическите карикатуристи увековечават връзката между демократите и магаретата. Най-знаменития автор е Томас Наст, известен като "бащата на американския анимационен филм",  популяризира републиканския слон.

Изборите в САЩ: Престъпността е сред основните тревоги на гласоподавателите

Неговите сатирични рисунки се появяват в Harper's Weekly през 1870 г. Но републиканският слон се появява много по-рано в серия от новини за Ейбрахам Линкълн, свързани с подкрепа на предизборната му кампания.

„Да видиш слона“ е игра на думи от времето на Гражданската война и означава "да участваш в битката". Връзката на републиканците със слона става още по-силна във времето.

Президентът Джералд Форд и съпругата му Бети имат стая за слонове в дома си в Калифорния.

През 1984 г. президентът Роналд Рейгън получава слонче от президента на Шри Ланка.

Днес републиканците твърдят, че слонът е официален символ на партията, раказват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America (VOA)