Това решение е взето на Националния съвет на партията

Националният съвет на ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията  „Продължаваме промяната – Демократична България“. Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на  демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет беше предшестван от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението е за самостоятелно явяване или в различен коалиционен формат. "Зелено движение" традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

Участието под такава форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в "Зелено движение" имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията.

Влияние върху избора оказва и фактът, че принадлежим към отделно европейско политическо семейство – "Европейските Зелени", със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на "Зелено движение", което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

„Избираме заедно”: ЦИК с разяснителна кампания за вота 2 в 1

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост.

Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което "Зелено движение" не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с  устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото.

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция. Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА