Според експерти родителите трябва да бъдат най-големият пример на подражание

Инфлуенсърите са новите идоли и лидери. Те са хората, които нямат нужда от образование, експертиза и опит, за да станат известни и да изкарват пари от това. Често в центъра на прожекторите са момичета или момчета със съмнителен морал, които разчитат само на атрактивна визия за привличане на последователи, към които отправят незрели и дори неуместни послания. Какви са опасностите зад съвършения профил в социалните мрежи?

„От много бизнеси, инфлуенсърството се възприема като рекламен канал. Има редица проблеми, и най-вече морален такъв. Инфлуенсърите пропускат, че зад всички тези лайкове и гледания, стоят истински хора, които са се абонирали. За мен, като родител, не е проблем, че децата ми гледат инфлуенсъри, а че аз мога да не бъда инфлуенсър в техните очи”, обясни маркетинговият експерт Иво Илиев.

Защо все повече известни българи шофират под влиянието на алкохол или наркотици

Според експерта по социално-емоционално развитие Полина Коцева е важно да знаем какви хора децата смятат за инфлуенсъри. „Кой се явява инфлуенсър за нашите деца? Биха ли могли да бъдат пример за подражание фризьорът или шофьорът, който затваря вратите на автобуса пред лицето на детето? Инфлуенсърът има влияние, той определя бъдещото поведение”, коментира тя.

Възможно ли е инфлуенсърите да останат без работа заради технологиите

Илиев смята, че още от самото създаване на социалните мрежи, те са предпоставка всеки един човек лесно и бързо да се превърне сам в медия. „Всеки един от нас иска да подаде нещо качествено и стойностно, с което да промени света към по-добро. Но между грижата и популярността – доста често избираме популярността”, каза още той.

Двамата експерти са на мнение, че най-влиятелната реплика на всеки инфлуенсър е „не знам” „Когато кажем „не знам” на едно дете, това е повод да изследваме света заедно с него”, допълни Коцева.

Флорида прие закон, ограничаващ ползването на социалните мрежи от лица под 16 години

Според Илиев и Коцева независимо какъв тип видеа и инфлуенсъри гледа младото поколение, най-важното е родителите да бъдат информирани какво правят децата им, като бъдат буфери между това кое е добро и кое не. Родителите трябва да бъдат най-големите инфлуенсъри в очите на своите деца.

Гледайте целия разговор във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase