Какви мерки трябва да се предприемат, за да спре разпространението на болестта

Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последните седем дни потвърдените случаи са скочили с над 50%. 

Над 50% е скокът на заразените с коклюш у нас през последната седмица (ОБЗОР)

"Най-добрата ваксина е поставената. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се правят имунизациите. Препоръчва се да се слага бустер на бременните в последния триместър. Така детето, което се ражда, ще бъде защитено в първите два месеца от неговия живот, когато не може да му се постави ваксина". Това коментира в студиото на „Здравей, България” д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Разпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

„Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. Ако искаме да защитим бъдещите майки и децата, нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината и тя да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически”, добави тя.

Две бебета са първите жертви на коклюш у нас

Според доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър, бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. Тя уточни, че при заболяването е важна ранната диагностика. „Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до пет дни от началото на приема. Нелекуваните са заразни в продължение на две-три седмици - докато проявяват симптоми”, каза Лазова.

„Има опасение, че броят на случаите ще се увеличава. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема”, каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова. И уточни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10-годишна възраст.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase