В него ще работят над шестстотин полицаи от Германия и чужбина

Новооткрит полицейски център в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия.

Германия въвежда временен граничен контрол по време на Евро 2024

"Опасността е голяма и ние се отнасяме към нея сериозно, за да не се стига до конкретни ситуации. За тази цел цялата информация, която се отнася до футбола и безопасността, ще бъде събирана и оценявана на едно място денонощно", каза при посещението си в новосъздадения Международен център за полицейско сътрудничество в град Нойс вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Паул.

"Комуникацията и бързината на действие са от решаващо значение за справянето с подобни ситуации", каза още министърът.

Вижте кои са участниците в Европейското първенство по футбол в Германия

"Значими събития като Европейското първенство по футбол може много бързо да се превърнат в център на вниманието на екстремисти и терористи", отбеляза той, като изтъкна, че централното географско разположение на Германия в Европа и лесният достъп до територията на страната за гражданите на много държави имат пряко отношение към въпроса за безопасността.

Над 600 полицаи от Германия и чужбина ще работят в новия център в Нойс по време на Европейското първенство.

"Отговорността за безопасното провеждане на мачовете си остава на екипите на самите стадиони, като ние ще доставяме необходимата информация, която бъде налична при нас, на службите за извънредно реагиране по места. По този начин целим да осигурим възможно най-добър обмен на информация, за да сме в състояние да реагираме във всякакви ситуации", каза ръководителят на центъра Оливер Щрудхоф.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА