Нужен е план за развитие на енергетиката в България и паралелно разработване на социален пакет, обяви вицепремиерът Людмила Петкова

След няколко месеца закъснение Тристранният съвет за сътрудничество прие Плана за заетост за 2024-та година. 

Държавата ще отпусне 88 милиона лева за преквалификация и наемане на безработни. На този фон от КНСБ обвиниха "в безхаберие" директора на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Според синдикалистите не е направено необходимото, за да се оценят уменията и възможностите на миньори и енергетици, които вече са съкратени. Служебната власт се ангажира да провери казуса.

„Безхаберието в агенцията по заетостта, цялостната политика към енергетици и миньори ни притеснява изключително много и дори лично от г-н Смилен Вълов. Вече има съкратени работници и ние организираме на 10 май срещи с работодатели в Стара Загора, за да направим това, което всъщност агенцията трябваше да направи много отдавна” каза Даниела Алексиева от КНСБ.

Според социалния министър Ивайло Иванов ще бъде поискана информацията от Агенцията по заетостта. „Ще бъде извършена и проверка и ако тези сигнали се потвърдят, аз няма да се забавя със своето решение”, каза министърът на труда и социалната политика.

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова каза, че може би има безхаберие. „Не мога точно да кажа. От синдикалните организации беше поставен въпроса, че хората искат да работят. Трябва да се започне план на България за развитие на енергетиката и паралелно, не след това, да се разработи социален пакет за хората, които ще бъдат съкратени”, допълни Петкова.

Тристранният съвет прие Бюджета на здравната каса за 2024 г.

Припомняме, в действащата разпоредба за отпускане на обезщетения при безработица е предвидена възможност при подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение от наследници на починало лице, като представят удостоверение за наследници. Ако не са, документът се изисква служебно от НОИ. С промяната само административният орган се задължава служебно да набави необходимата информация относно наследодателя и кръга на неговите наследници.

От 12 март тази година функционира Единният портал за електронни услуги на НОИ, който дава възможност за електронна идентификация да бъде използван и ПИК на НАП, за да се използват тези услуги. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase