Темата коментират Георги Киряков, проф. Огнян Минчев и Андрей Райчев

Броени дни преди вота. Каква кампания водят политиците и допуснаха ли грешки. Темата коментират политолозите Героги Киряков, проф. Огнян Минчев и социологът Андрей Райчев в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Някои от партиите очакват избирателите да отидат при тях, а не обратното, каза Киряков. Само малцина от кандидат-депутатите участват в кампанията, а това е огромна грешка, допълни той. "Ние не познаваме хората, които се предлагат в листите", смята той.

В геополитически план политологът посочи, че „разговор в Европа трябва да има, промяна в елитите също, но алтернатива не може да бъде това, което се предлага от Изток“.

Гласуване на нетипични места: Къде гражданите могат да упражнят своя вот за ЕП

Райчев смята, че избирателите приемат ситуацията като временна, тъй като има два фактора, които определят това – войната в Украйна и изборите в САЩ. По негови думи има силна поляризация в страната, което не е полжителен знак. Социологът посочи, че разделението в обществото включва не само войната в Украйна, но и теми като „Зелената сделка“, мигрантите и др. „Образува се комплекс въпроси, които формират друг мироглед, набиращ сила“, допълни той. Райчев е на мнение, че в Европейския парламент на нужни нови лица.

Минчев е на мнение, че прави впечатление голямата регистрация на много антиевропейски и антизападни партии, които биха могли да се обединят в обща позиция. Минчев е на мнение, че “тази временност на разбирането за избори и политически дебати, ерозира демократичната система в България“. Политологът също е на мнение, че има поляризация, която също води до разпад на демокрацията. "Стратегиите на определени политически партии е да изплуват в резултатите от изборите чрез негативна кампания, но легитимността им ще е съмнителна", посочи Минчев. По негови думи се води хибридна пропагадна, която има за цел да доведе до разпадане на обществения консенсус, който съществува в България, за да може да се появат основите на нов ред, който ще устройва руските интереси на Балканите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase