Според Фонда тя дори е достигнала нивата от преди COVID пандемията

През последните 12 месеца инфлацията рязко спада, без това да се отрази върху икономическия растеж, а за малка икономика като България е много важно какво се случва в световен мащаб. Това заяви старши регионалният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа Джеф Готлиб. Той участва в 15-ото издание на икономическия и бизнес форум "Шумът на парите", който се провежда днес в София.

Готлиб изтъкна, че през последните 30 години се върви към глобализация и това води до интеграция между икономиките. Сред професионалистите обаче се шири мнението, че средата за конвергенция и приобщаване става все по-трудна. По думите на регионалният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа инфлацията е достигнала нивата от преди пандемията от COVID-19, като за повечето икономики вече е в рамките на 3 до 5 процента. 

Американската икономика нараства, въпреки по-слабия темп

В Централна, Източна и Южна Европа доходите на домакинствата растат и това се случва към края на инфлационния шок, каза Готлиб. Според него очакванията са, че инфлацията ще продължава да спада и с това и нарастването на минималните заплати ще се забави. Той отбеляза, че в България работната сила намалява, а демографията е отрицателна в повечето райони на света с изключение на Азия и Африка.

За България е важно да се обърне тенденцията за намаляване на икономическия растеж, защото за малка икономика като нейната ще е трудно да постигне по-бърз икономически растеж, ако няма такъв в света, каза Готлиб. По думите на експерта за ускоряване на растежа у нас могат да се направят няколко неща. На първо място това е работната сила, отбеляза Готлиб. У нас е най-голям процентът на младежи, които нито работят, нито учат и трябва да се подпомогне тази група да стане активна на пазара на труда. Това е чувствителен въпрос и може би трябва да се помисли за внасяне на работна сила, посочи той. Освен това е нужно повече да се инвестира в общественото образование, което води до повишаване на производителността и до повишаване на дигиталните умения, смята представителят на МВФ. Това може да стане с допълнително финансиране, включително от европейски фондове, препоръча Готлиб.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase