Екип на NOVA ще проследи вота в южната ни съседка

Къде ще могат да гласуват българите в Гърция на 9 юни? Раздаването на изборните книжа за секциите в Северна Гърция започна преди обяд.

Постоянното население на град Никити, който се намира на полуостров Ситония, е едва около 3 хиляди души. В разгара на сезона обаче достига до около 20 000. Тъй като районът е предпочитана дестинация от много българи, не е изненада, че се очаква най-натоварената секция да бъде именно в Никити. В една от секциите подадените заявления за гласуване са 170, но се очаква от правото си на глас да се възползват хиляди наши сънародници.

ЦИК разреши машините за гласуване да бъдат транспортирани в страната

В Северна Гърция са разкрити общо 13 секции - от Александруполис до Солун, и може да се гласува в много курортни места като Кавала и Неа Перамос. За тези избори на ръкавите на Халкидики е разположена и допълнителна секция, която ще е в Ханиоти.

„Върви по план, нямаме никакви проблеми в процеса”, увери генералният консул на България в Солун Антон Марков. Той обясни, че единственото място в южната ни съседка, където може да се гласува с машина, е в Солун. „Това е по решение на Централната избирателна комисия, така че за всички останали 12 места ще бъде с хартиена бюлетина”, допълни Марков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase