Американският президент е на визита във Франция

Френският президент Еманюел Макрон посрещна Джо Байдън на Триумфалната арка в Париж в началото на държавното посещение на американския лидер във Франция, предаде АФП.

Байдън е във Франция от 5 юни и взе участие във възпоменателните церемонии тази седмица по случай 80-годишнината от десанта в Нормандия, познат като „Деня Д“, който промени хода на Втората световна война.

Байдън обяви 225 млн. долара нова помощ за Украйна

По време на церемонията по посрещането в Париж Макрон и Байдън положиха венец и запалиха отново огъня на гроба на Незнайния войн. Двамата лидери ще преминат и по Шанз-Елизе, придружени от Републиканската гвардия.

По-късно днес Байдън трябва да се срещне с Макрон за разговори в Елисейския дворец, последвани от държавен банкет, даден в негова чест. Доминиращата тема ще бъде битката на Украйна срещу руската инвазия.

Макрон: Франция ще предостави военни самолети "Мираж 2000" на Украйна

В речта си на 6 юни на скален връх в Северна Франция, който е бил сцена на кървава конфронтация между американските войски и германските окупатори на 6 юни 1944 г., Байдън направи паралел между Деня "Д" и настоящето.

Президентът ще се изправи срещу своя съперник и предшественик от Републиканската партия Доналд Тръмп по-късно тази година на президентските избори, които според коментаторите ще подложат на тежко изпитание американската демокрация.

Байдън се позова на духовете на героите от атаката на Пойнт дю Хок - скалист нос, където американските войски атакуват германски бункери. Няма оцелели ветерани.

"Те (ветераните) ни призовават", каза Байдън. "Те ни питат: какво ще правим? Те не ни молят да се катерим по тези скали. Те ни молят да останем верни на това, за което се бори Америка", продължи той.

Речта на Байдън също така премина под сянката на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., в резултат на което в Европа отново бушува война 8 десетилетия след края на Втората световна война.

Съществуват и опасения, че Тръмп ще намали участието на САЩ в международни съюзи като НАТО и ще намали подкрепата за Украйна, ако спечели.

"Американската демокрация изисква най-трудното нещо: да вярваме, че сме част от нещо по-голямо от нас самите. Така че демокрацията започва от всеки един от нас", заключи Байдън. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС