Няма да има резервни машини, ако някоя се развали в изборния ден

Часове до вота 2 в 1. Агитацията днес е забранена. Машините за изборите, бюлетините и всички книжа вече са доставени и са под ключ преди отварянето на изборните секции в 07:00 часа в неделя.

Утре гласуваме на изборите за национален и европейски парламент.

Малко над 9350 ще са машините за гласуване в страната, а зад граница сънародниците ни ще могат да гласуват на 245 устройства. Няма да има резервни машини, ако някоя се развали в изборния ден. В такъв случай по решение на ЦИК се преминава към изцяло хартиен вот в съответната секция.

Ако избирателят реши да гласува с хартия, то за негов ориентир трябва да знае, че тази за европейския парламент е в син цвят, а за 50-ото Народно събрание - в зелен.

В деня за размисъл: Доставят изборните машини, бюлетините и книжата за гласуване

В деня за размисъл политическите лидери запазиха мълчание. Призив към гражданите отправи само държавният глава.

„Важно е хората сами да определят своята съдба и аз ги призовавам наистина да гласуват”, заяви президентът Румен Радев.

През целия ден секционните избирателни комисии приемаха изборните документи и машините за гласуване. В София подготовката е преминала без проблем. На територията на цялата Столична община ще може да се гласува и с подвижни секции.

„Ще трябва да работят с два избирателни списъка. На това основно сме наблегнали по време на обученията. Бюлетините са с различен цвят, както знаем. Получихме от печатницата на БНБ ролки за печатане в бял непрозрачен плик, по три във всеки плик, който има личен идентификационен номер”, заяви Полина Витанова, председател на ОИК – София.

В Пловдив гласоподавателите ще могат да гласуват в над 1000 секции.

„Броенето на гласовете ще стане вероятно малко по-бавно. Това, което ще ни забави, е пренасянето от чернови на белови и там трябва особено да се внимава”, заявиха от СИК-Пловдив.

Във Варна машините за гласуване са пристигнали още миналата вечер. В Хасково и Бургас те бяха доставени тази сутрин. Единството място, на което утре ще се гласува без лична карта е в ареста. 25 секции за гласуване ще бъдат подготвени за тези наши сънародници, които нямат влязла в сила присъда и не са лишени от избирателни прав. Общият им брой е над 1200 души.

„Те представят досие, не лична карта. Те първо закусват, тренират и след това гласуват под конвой. Когато това стане, изборният ден реално приключва и гласуват само служителите”, заяви Цветелина Ценова, председател на СИК в Софийския централен затвор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase