В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”

Днес повод за празник имат мюсюлманите, които честват един от двата големи религиозни празници през годината - Курбан Байрам. Традиционната празнична молитва беше по изгрев слънце.

Стотици се събраха в Хасково за сутрешната молитва. Празникът се чества 70 дни след другия важен ден за мюсюлманите Рамазан Байрам. Денят е посветен на жертвоприношението, затова всеки, който може да си позволи трябва да заколи животно. 

"На Курбан Байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от каква религия и етнос е човекът, да подадат ръка на всички, които имат нужда", каза главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. 

„Темата на NOVA”: Истории от ислямските училища (ВИДЕО)

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Календарът им следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, се посочва в справка от отдел „Справочна“ на Българската телеграфна агенция. В първия ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже.

"Този празник е свързан с изпитанието на двама пратеници - Ибрахим и синът му Исмаил", разказа главният мюфтия на д-р Мустафа Хаджи. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Юзлем Тефикова, БТА