Двамата гостуват в предаването „На фокус”

Те са семейство. Но не традиционно по тези географски ширини.

Вчера беше „София прайд”, а те са сред активистите, които се занимават с организацията. Симеон Василев от „GLAS ” и Димитър Богданов гостуваха в предаването „На фокус”.

Симеон и Димитър са заедно от 18 години.

„Шегуваме се, че дори хетеросексуалните ни приятели не издържат толкова дълго”, признава Симеон.

Концерт и шествие на „София прайд”

Двамата имат церемония по сключване на брак в Холандия, преди 6 години.

„Беше много красива церемония, по времето на „Амстердам прайд”, но беше церемония без възможност да поканим приятели и близки. А бихме искали да го направим и в България някой ден”, каза Симеон. Вярват, че ще доживеят и до това да могат да сключат брак в България.

Казват, че досега в България, на мястото, където живеят и в обществото, сред което се движат, не са имали негативни реакции и нещо, заради което да се притесняват. „В кооперацията, в квартала, в семействата ни всички знаят. Това не е било голям проблем, надявам се и в бъдеще да не бъде”, каза Димитър.

„И има за какво да се страхуват. Точно преди „Прайда”, в деня, когато строяхме сцената на площад „Батенберг”, минаха няколко пъти групички, които лепяха стикери на така наречено традиционно семейство. Те бяха с човешка фигура в трибагреника, която рита друга човешка фигура с цветовете на дъгата. Това нито е, според мен, традиционно, нито е християнско”, коментира Димитър.

И двамата казват, че най-близките им роднини ги подкрепят.

„В България има много семейства, които за разлика от нашето, което отглежда куче, те отглеждат деца. Те се сблъскват с много проблеми – социални, юридически”, казва Димитър.

„Това не е табу или проблем в много голяма част от Европа, но в България все още се възприема ужасяващо. Съвсем наскоро с една от най-големите болници за репродуктивно здраве започнахме кампания и програма, по която еднополови двойки могат да получат подкрепа и добро отношение при стартирането и завършването на този процес да имат дете. Така че и в тази посока нещата се променят”, казва Димитър.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase