Ситуация се повтаря всяка година повече от 15 години при високи температури

Гейзери и реки от нефтения отпадък гудрон потекоха от старото сметище на Русе. Отпадъчният нефтопродукт е избил от всички страни на сметището и на места се стича извън него.

Хората в района разказват, че тази ситуация се повтаря всяка година от повече от 15 години, когато температурите на въздуха трайно се повишат. Това наложи проверка на екоинспекцията в града.

„Гудронът е отпадъчен продукт от преработката на нефт. В Русе до 1989 г. е функционирало производството на масла и тогава е било разрешено този отпадък да се депонира на сметището”, заяви експертът от РИОСВ – Русе Христо Милков и уточни, че след толкова години грудронът се е превърнал във вид асфалт.

Линейка, камион и кола се удариха на пътя Разград-Русе

Ангажимент за анализи на почвата и водите имат от общината на града, като след това документите се представят в РИОСВ. „Не сме установили фрапипащи превишения и опасност за околната среда или хората”, допълни експертът.

„Дали сме предписание да се вземат спешни дългосрочни и краткосрочни мерки, за да се реши проблемът”, каза Милков.

Директорът на дирекция  "Екология" в Община Русе Любомир Владимиров заяви, че са уведомили фирмата, която осъществява поддръжка на рекултивираното сметище още на следващия ден.

„Днес се очаква да започнат строително-монтажни работи, но проблемът не е само на едно място”, отбеляза той и подчерта, че в момента това, което могат да направят, е ямите да бъдат изчистени и затворени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase