След тази дата не са налични данни за пътуванията му

Последното официално отразено преминаване на Евелин Банев-Брендо през граничните контролно-пропускателни пунктове на България е на 13.07.2013 година. Тогава той е конвоиран от Италия във връзка с участие в наказателно производство. След тази дата не са налични данни за пътуванията му. Това коментира на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов.

Въпреки че след това няма данни Банев да е преминавал границата на страната ни, на 7 септември 2021 година е постъпила спешна телеграма от Интерпол - Украйна за задържането на Банев на територия на Киевския регион.

Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно

Във връзка документите за самоличност на Банев, Стоянов обясни, че Брендо се е явил в СДВР на 27.10.2016 г., където подал заявление за издаване на лична карта. На следващия ден той се явил в „Пътна полиция” към СДВР и подал заявления за издаване на свидетелство за управление на МПС. Тогава на Банев са издадени лична карта и шофьорска книжка със срок на валидност до 2026 г.

Стоянов припомни, че в началото на миналата година е извършена проверка по повод използвано пълномощно, с което Банев упълномощава адвокат от Софийската адвокатска колегия да го представлява и защитава. Пълномощното с дата 18.05.2022 г. е удостоверено с подписа с кметския наместник на село Тлачене, Врачанско.

„Кметският наместник твърди, че Банев е присъствал на заверката на документа, като не е разговарял с него. В хода на проверката от наша страната не са събрани категорични данни, които да сочат, че издирваният е посетил село Тлачене по повод на заверка на документа”, обясни още силовият министър.

Евелин Банев поиска от съда да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния

От МВР обявиха, че са работили активно през последните години не само с българските служби, но и с тези от други страни, за които се смята, че са издали незаконни документи на Брендо. Периодът, след като той е бил освободен от ареста в Украйна до този понеделник, когато той се предаде в Централния Софийски затвор няма информация Банев да е влизал на територията на страната ни по законен път.

„Проверявани са многократно адреси, лица и места, където може да се укрива Евелин Банев. Всички страни, за които е придобита информация, че той е използвал техни документи за самоличност - турски, гръцки, украински, унгарски и молдовски, не е констатирано да имат регистрирани гранични преминавания през пунктовете на България”, каза още Стоянов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.