Унгария ще е на разположение на Украйна в ролята си на ротационен председател, каза още унгарският премиер

Изненадваща визита на унгарския премиер в Киев. Виктор Орбан се срещна с Володимир Зеленски и го призова да обмисли прекратяване на огъня. Това щяло да ускори края на войната с Русия. Орбан поиска и голямо споразумение за сътрудничество с Украйна.

Орбан, който е на първата си визита в Украйна от повече от десетилетие, призова Киев да работи за бързо примирие. То щяло да отвори пътя за преговори с Русия и да сложи край на войната, продължаваща вече повече от 2 години и половина.

„Помолих президента Зеленски да помисли дали не бихме могли да обърнем реда и да ускорим мирните преговори, като първо се постигне прекратяване на огъня. Едно прекратяване на огъня, свързано с краен срок, би дало възможност за ускоряване на мирните преговори”, посочи на унгарския премиер.

Виктор Орбан пристигна в Киев за разговори със Зеленски

Орбан заяви, че визитата му в началото на унгарското председателство на Евросъюза е символична. Унгарският премиер, който е виден критик на западната военна помощ за Украйна, обясни: „Първата ми визита ме доведе тук, защото въпросът за мира е не само важен за Украйна, но също и за Европа. Войната, от която страдате засяга дълбоко европейската сигурност”.

Той обеща да предаде на европейските лидери съдържанието на разговора си със Зеленски, така, че Евросъюзът да вземе необходимите решения. „Съдържанието на нашия диалог по всички днешни въпроси би могло да послужи като основа за бъдещ двустранен документ между нашите страни. Документ, който ще регулира всички наши отношения, който би могъл да се основава на реципрочен подход по отношение на двустранните отношения между Унгария и Украйна”, каза Зеленски.

За разлика от много други европейски политици, Орбан не беше посещавал Украйна от началото на руската инвазия. Страната му блокира временно 50 милиарда евро помощ за Киев. Той гласува „въздържал се" за започване на преговори за членство на Украйна и често е обвиняван, че поддържа топли отношения с руския президент Путин.

Видео: "Ройтерс"

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase