При какви заболявания се препоръчва барокамерата

Какво представлява хипербарната медицина и при какви заболявания се препоръчва барокамерата? Темата в предаването „Пулс” по NOVA NEWS коментира специалистът по вътрешни болести и авиационна медицина д-р Румен Златев.

Дълго време кислородотерапията е била препоръчвана за много широка група от болести и състояния, без точно прецизиране на показанията, адекватна научна оценка за ефективността и безопасността на метода. Поради тази причина този метод до близкото минало е бил относително подценяван и е натрупал сериозно количество медицински скептицизъм. От известно време обаче са положени усилия в посока този ценен метод да реабилитиран и този път подкрепен от натрупаните клинично валидирани данни. Днес съществува цял раздел хипербарна медицина, като има точни противопоказания за прилагането ѝ.

Какво наричаме „петата болест“ и кой вирус я причинява

Хипебарната кислородна терапия е ефективна като основен способ на лечение при кесонна болест (известна още като декомпресионна или болест на водолазите), артериална газова емболия и тежки отравяния с въглероден оксид и други токсични газове. Ефективна подпомагаща роля има и при превенцията и лечението на остеонекроза поради радиационно облъчване, лечението на рани, включително силно подпомагащо прихващането на кожни присадки при изгаряния и др. травми и газова гангрена (клостридиална инфекция на кожата и меките тъкани). Силно подкрепящи, но все още недоказателствени факти са натрупани за помощната роля на терапията при рефрактерен на лечение остеомиелит, радиационна травма, остра травматична исхемия и др.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase