"Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност", заяви министърът на транспорта

Петролен разлив заплашва филипинската столица Манила, след като танкер потъна в залива на филипинската столица. В много трудна спасителна операция от бурното море бяха извадени 16 от 17-те моряци от потъналия кораб. Тялото на последния беше изхвърлено на брега на десетки километри от мястото на инцидента.

Корабът е превозвал 1500 тона дизелово гориво за индустриална употреба. Петролният разлив се простира на 3 километра в залива на Манила. Разполагането на бариери за контролирането му е трудно, заради вятъра и вълните. 

"Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност", заяви министърът на транспорта Хайме Баутиста на брифинг за медиите. Силните ветрове и високите вълни затрудняват спасителната операция, добави той.

Инцидентът стана рано тази сутрин, на около седем километра от община Лимай. Корабът "Тера Нова" се преобърна и в крайна сметка потъна", се казва в изявление на филипинската брегова охрана.

Открито е нефтено петно и са мобилизирани служители по опазване на морската среда. Властите се борят да ограничат замърсяването в залива Манила. 

Лошото време допълнително усложнява обстановката. Над района преминава тайфун, който отне живота на най-малко осем души във Филипините. 

Същият тайфун, който засегна Филипините, изхвърли на брега поне 5 кораба в Тайван. Стихията отне живота на 25 души, наводни десетки градове и продължава да се движи към Китай.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.