Огънят взе една жертва

Рекордните 51 пожара са регистрирани в Северна Македония през последното денонощие, отчетоха властите там. 19 от тях са останали активни и през нощта.

Най-критично е в източната част на Северна Македония. В селата край град Свети Николе 40 къщи са изравнени със земята. А в други - огънят стигна до първите къщи. Седем души бяха спасени като по чудо от къща, попаднала в огнен обръч.

Стихията взе и първа жертва - мъж на 75 години. Властите очакват ситуацията да остане усложнена заради прогнозите за ветровит ден.

В село Малино са изгорели 20 къщи, както и покриви, селскостопански постройки и добитък. Има сериозен пожар и в град Пехчево. Северна Македония поиска помощ от Европейския съюз.

Пожарите в РС Македония са засегнали 12 села, има жертва

Докато властите продължават да гасят нови и нови огнища на пожари, огънят е изпепелил вилата на Росана в село Малино, където е израснала. „Страшно, това е било нещо невероятно. За 20 минути всичко изгоря”, разказва тя. Покривът е напълно унищожен. Няма и следа от покъщнината. Росана казва, че вече с мъжа ѝ нямат сили да правят вилата наново.

Цяла нощ пожар е гасил сам и Стоян, но за съжаление част от къщата му е изпепелена. „Няма живот. Гасих, няма спане. Няма и вода. Хеликоптери дойдоха, ама нищо".

В труден момент хората търсят приятелите си, разказва Росана и след като разбра, че екипът на NOVA от България, реши да поздрави нейните от Велинград. „Гергана и Иван ги поздравявам, ако ме слушат, много добри хора са”, допълва тя. 

Местните хора споделиха в „Твоят ден“, че не знаят как е започнал пожара.

Повече гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase