Миналата седмица беше забелязан дезориентиран бозайник в реката

Мъртви делфини са открити на брега на Темза, съобщи Би Би Си. Два делфина са заснети на различни места по поречието на реката.

Рядка гледка: Делфин плува в река Темза (ВИДЕО)

Миналата седмица заблуден делфин беше забелязан да плува в реката. Няколко дни по-късно тялото на морски бозайник беше намерено на брега на Темза в Западен Лондон. В понеделник беше разпространена и снимка на друг мъртъв делфин край кея на пристанище Челси на северния бряг.

"Обикновено, когато сме наблюдавали делфини преди, е било около Гринуич или Канари уорф. Странно е да ги виждаме така далеч по поречието на реката, а и досега не се е случвало да бъдат забелязвани толкова често на различни места", каза Мери Тестър, координатор на района на Темза в Спасителната морска служба на британските водолази. Очаква се аутопсиите на мъртвите делфини да разкрият причините за смъртта им.

Неправителствената организация за закрила на морските животински видове е проследила първия забелязан миналата седмица делфин, наречен Джо Джо. Преди той да бъде засечен, е било съобщено за два делфина, забелязани да плуват в реката близо до Канари уорф. 

Миналата седмица Тестър отбеляза, че има много различни теории за това защо делфини навлизат в реката. Според нея една от причините може да е подобреното качество на водата в Темза през последните години. Поради това рибите в реката са повече и това привлича делфините. Тя добави, че в Темза има много шумове и движението на водите може потенциално да навреди на ехолокацията на делфините.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Aнтоанета Маркова, БТА