На място ще бъде инсталирана и лаборатория, която да следи водата

От днес започва намаляване на изпускането на вода от язовир „Копринка”. За да се предотврати масов мор на рибата в язовира и евентуална екологична катастрофа, за което предупреждават рибоопазващи организации, също от днес, ще бъде инсталирана и лаборатория, която да следи водата в язовира.

Готвят протест заради измрялата риба на яз. „Копринка”

Според последните справки, язовирът е пълен едва на 13% от полезния си обем. Големият проблем при стопанисването му е координацията между министерства и агенции, каза областният управител на Стара Загора за NOVA.

„Всички заинтересовани по веригата са запознати със ситуацията в момента. Говорил съм с началника на кабинета на министър-председателя с ръководството на Напоителни системи в София, както и лично с министъра на околната среда и водите г-н Петър Димитров. Абсолютно всички са съпричастни с това, което се случва, наясно са и се взимат мерки. От днес на място ще дойде лаборатория от министерството на водите, която ежедневно ще извършва мониторинг по качеството на водата, нивата на кислорода и всичките тези неща, които притесняват рибарите и евентуално биха могли да доведат до масов мор на рибата. А по отношение на месец септември е поет ангажимента буквално, колкото вода влиза в язовира, толкова и да излиза от него”, заяви Методи Марков, областен управител Стара Загора.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase