Коментар на киберексперта Любомир Тулев

Основателят на Telegram Павел Дуров е разследван за 12 престъпления. Сред тях сa съучастие в администрирането на онлайн платформа за извършване на незаконни транзакции на организирани преступни групи, отказ за предаване на информация, която е необходима на службите, съучастие в съхраняване на порнографско съдържание с непълнолетни и в разпространение на наркотици в киберпрестъпления. Това казаха официално от френската прокуратура по повод на задържането на Дуров. 39-годишният милиардер е наричан още "руският Зукърбърг", защото до преди години притежаваше и руския еквивалент на Facebook - "ВКонтакте". Френският президент Еманюел Макрон твърди, че арестът на Дуров не е политическо решение, а решение на съдиите.

Политика или грижа на правоохранителните органи за чистотата в социалните мрежи стои зад ареста на Павел Дуров? Темата в студиото на "Здравей, България" направи киберекспертът Любомир Тулев. 

"Дулев много отдавна избяга от Русия. Към неговото портфолио от активи трябва да добавим и една от криптовалутите - Tom, която той разработи и беше сред 10-те най-популярни. Тоест, доста често тя се използва именно като монета за транзакция на престъпна дейност", заяви той. 

Telegram за ареста на основателя на платформата: Дуров няма какво да крие

По думите му Telegram в момента в световен мащаб се използва от близо милиард потребители. "Това е приложение, което се използва и за терористична дейност. Преди години имаше проучване, според което,  34% от терористичните организации в света, се свързват именно през него. Така че масово се използва това приложение. Телеграм дава възможност за канали и за групи, което леко го отличава от останалите подобни платформи. Каналите са по подобие на Facebook страници, които могат да бъдат публични или скрити. Те могат да съдържат до 200 000 потребители. И те могат да разпространяват всякаква фалшива информация, порнография, наркотици и прочее", обясни киберекспертът. 

И допълни:"Според действащите законови наредби в Европа, пък и в САЩ, една платформа не е отговорна за съдържанието, което е в тези публични канали. Но, когато някой съд някъде по света, задължи тази платформа да премахне дадено съдържание, което те са установили, че е незаконно - и тази платформа извърши нейната си проверка и наистина установи, че съдържанието е незаконно - тя трябва да го премахне. И тук, всъщност, Telegram са укорими според обвиненията на френските служби. Те казват, че въпреки, че са получавали такива запитвания, такива запитвания от френските служби за премахване на съдържание, което е незаконно и е доказано, че е такова -  Телеграм просто отказва да го премахне", подчерта Тулев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase