Това научи NOVA от свои източници

Преследване с нелегални мигранти взе жертва в Бургаско. След гонка с „Гранична полиция” микробус, пълен с нелегално пресекли границата бежанци, катастрофира. 19-годишният шофьор загина, има и петима ранени. Инцидентът стана на пътя Средец - Ямбол.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Сигналът за превозното средство с бежанци е бил подаден към граничното управление в Средец около 6:45 ч. Загиналият, 19-годишен мъж, който е управлявал микробуса, е от Бяла Слатина. „Шофьорът е имал съмнително поведение. Отказал е да спре на подадените команди от нашите патрули. Те са се усъмнили, че в микробуса има евентуално нелегални мигранти”, обясни директорът на „Гранична полиция” Антон Златанов.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Започнало преследване, а по думите на Златанов „Гранична полиция” действала по нова методика - да спира подобни превозни средства по възможно най-безопасния начин, за да не пострадат повече хора.

„При заградителните мероприятия водачът най-вероятно е изпаднал в стресова ситуация и самокатастрофира. Става въпрос за български гражданин, който е починал. Мигрантите са 15 души от Афганистан, на петима е оказана помощ и са прегледани”, допълни Златанов.

Всички мигранти са задържани, като към момента са на разпит в Окръжна прокуратура - Бургас. След това ще бъдат откарани в Регионална дирекция „Гранична полиция” - Росенец.

На петима от 15 души е оказана медицинска помощ. Ако подадат документи за хуманитарен статут, ще се работи с тях, уточни директорът на „Гранична полиция”.

В близкото село Малина местните разбраха за инцидента от NOVA, но не са изненадани.


Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase