Историята на Джери Мало и неговият екип от 50 души, които вярват в бъдещето

В сърцето на Джос, град в северния централен регион на Нигерия, мечтата на Джери Мало за произведено в Нигерия превозно средство се сбъдва. От скица до прототип, от модел до шаси, той и екипът му показват истински талант и умения, разказва Voice of America.

След като завършва автомобилно инженерство в Лондон, Мало се завръща в родната си Нигерия през 2017 г., за да преследва детската си мечта - да стане производител на автомобили.

Най-новият модел от тях е Sternum – спортна кола, създадена да се справя с пътищата на Африка.

Новата Хавана - електромобили заменят пъстрите бензинови коли (ВИДЕО)

Първият автомобил, произведен в Нигерия, е IVM6490A, пуснат през 2014 г. от Innocent. Като нова на пазара автомобилната индустрия в Нигерия оказва влияние и върху създаването на допълнителни работни места и усъвършенстване на процеса по разработване на нови коли. Експертът Джошуа Самуел казва, че местната автомобилна индустрия може да помогне на други производства.

Нов електрически самолет показаха в Калифорния (ВИДЕО)

Проектът на Мало все още е изправен пред известни предизвикателства като ограничен изследователски ресурс и финансиране. Той пусна Benny Sturnham през февруари 2024 г. , но все още чака средства, за да го представи и на пазара.

Но Мало и неговият екип от 50 млади иноватори вярват, че тяхното пътуване е нещо повече от това да разработват автомобили.  Според тях става дума за изграждане на бъдеще, в което инженерните способности на Нигерия могат да процъфтяват, посочват от VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America