Как омагьосва Йоана Малвиц - най-младата жена генерален музикален директор в Европа

Обичате ли да ходите на класически концерти? Или смятате, че не разбирате достатъчно от музика? Тогава посещението на концертната зала на Йоана Малвиц е точно за вас, защото германският звезден диригент иска да направи класическата музика достъпна за всички. Диригентът на берлинската концертна зала иска да разпространя ентусиазма си към класическата музика сред възможно най-много нови слушатели. 
Третата симфония на Бетовен, „Ероика” или „Героичната”, е програмата на концерта. Това е преживяване, в който не само слушате музиката, но и научавате интересни и забавни факти.
 
Знаем, че Бетовен е искал да посвети тази нова симфония, върху която работел, на Наполеон.
И най-важното доказателство за това е първият ръкопис на партитурата, на която пише "Симфони Гранде".  А отдолу: ”Интутилата Бонапарте”. Това подзаглавие е било изтрито толкова енергично, че сега зее дупка в тази заглавна страница. 

Митрополит Киприан дирижира „Стабат Матер” от Росини
 
На 13-годишна възраст Йоанна Малвиц разбира, че иска да бъде диригент. На 27 тя става най-младата жена генерален музикален директор в Европа. Тя е главен диригент на концерт Хаус Берлин от Сентара 2023. Голямото ѝ желание е да напълни залите с по-разнообразна и по-млада публика.
Експериментални концертни серии като Найт Сешънс, кросоувър формат на колаборации с музиканти, диджей, други жанрове, концерти на различни места в концертната зала или допускането на публиката в средата на свирещия оркестър, все целят да постигнат това.
 
Всички тези проекти имат за цел да подканят още повече хора да посетят симфоничен концерт.
Защото симфонията е най-прекрасното изживяване. То превръща концертната зала в незабравимо пространство. 

Кои са типичните германски сватбени традиции
 
Акцентите на Бетовен противоречат на обичайното ни усещане за ритъм, удряйки ни от всички посоки в неудобен момент. В пасаж като този, например, където акцентите винаги идват в двойно време, имаме чувството, че сме в двойно време и вече не знаем къде е линията. Изводът винаги е един и същ. Трябва да позволите на слуха си да стане много по-чувствителен поради тази близост.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase