„ИTA може също така да докладва за над 40 нарушения на антидопинговите правила“, се казва в съобщението

Антидопинговата програма за Олимпийските игри в Париж улови в допинг нарушения петима спортисти, съобщи агенцията, която ръководи операцията.

Петте положителни теста са от два случая в джудо и по един в лека атлетика, водни спортове и бокс. Намерените вещества са анаболни стероиди и диуретик. Уличените спортисти от Афганистан, Боливия, Конго, Ирак и Нигерия бяха отстранени преди състезанието или резултатите им бяха анулирани.

Световна асоциация отне рекордите на плувеца Цанко Цанков

Обобщавайки своята олимпийска програма, Международната агенция за допинг тестване ИТА каза, че са направени 6130 допинг проби по време на Игрите в Париж от 4150 различни спортисти. Пробите са от урина и кръв. „Вземането на проби от почти 39%от спортистите е 4% увеличение в сравнение с „Токио 2020“ и 10% повече от Рио 2016", каза ИTA. 

Най-тестваните нации бяха тези с най-големите отбори в Париж - САЩ, Франция, Китай, Австралия и Великобритания. Агенцията каза, че близо 90% от спортистите, които са участвали, са били тествани поне веднъж преди откриването на Летните игри в Париж. „ИTA може също така да докладва за над 40 нарушения на антидопинговите правила, произтичащи от дейностите по тестване, извършени от името на нейните партньори преди Игрите, отнасящи се до спортисти, които е трябвало да участват“, се казва в съобщението.  

Пробите, взети по време на Игрите, плюс избрани от програмата за тестване преди тях, вече ще се съхраняват за 10 години. Те могат да бъдат отворени и анализирани отново, когато се разработят по-добри тестове.

Български шампион по автомобилизъм се състезава за Северна Македония

Агенцията за тестване ИTA беше създадена от Международния олимпийски комитет през 2016 година, за да осигури повече независимост на глобалната антидопингова борба и да управлява програмите за тестване от името на спортните органи.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Мирослав Димитров, БТА