Срещата ще бъде в Германия

Американският президент Джо Байдън покани лидерите на над 50 страни на среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, предаде ДПА.

"Ще свикам среща на равнище лидери на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна следващия месец в Германия, за да координирам усилията на повече от 50 страни, които подкрепят Украйна в отбраната ѝ срещу Руската агресия", се казва в заявление на Байдън от днес.

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около 8 млрд. долара, включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове. Освен това Байдън ще приеме днес украинския президент Зеленски в Белия дом във Вашингтон. 

Байдън обяви военна помощ от $8 милиарда за Украйна (ВИДЕО)

Зеленски незабавно благодари на САЩ и написа в "Телеграм", че страната му ще използва оръжията по възможно най-ефективния и прозрачен начин. Той също така изказа признателност за подкрепата както на демократите, така и на републиканците. Зеленски похвали програмата за обучение на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16 и отбеляза значението на неотдавна наложените нови икономически санкции срещу Русия. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Велев