Според него промените в Закона за енергетиката ще затвори маришкия басейн

С окупация на трибуната, рязане на кабелите на високоговорителите в пленарната зала, изключени светлини и пеене на химна, завърши последното редовно заседание на 50-ия парламент, на което се обсъждаха промените в Закона за енергетиката. Главни действащи лица бяха депутатите от „Има такъв народ”. Промените в Закона за енергетиката са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, според който България трябва да отдели 500 милиона лева за рекултивация на терените на „Мини Марица-изток“.

Манолов: Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от ПВУ, а тези, които го написаха в този вид

„Ние не подхождаме „тъпо”, а абсолютно осъзнато. Това е позиция, която заемаме през последната година и половина. Нито ние, нито БСП подкрепяме този план от началото досега”, коментира в предаването „На фокус с Лора Крумова” Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Гърдев: Реакцията на ИТН не е изненада, ние сме поели отговорност към миньорите

Според него промените в Закона за енергетиката пряко рефлектират върху използването на местни първични енергийни източници. „Този план за би затворил маришкият басейн”, посочи Йорданов.

„Държавата отдавна е изпълнила квотите си за въглероден диоксид. Те не трябва да се натоварват на цената на електроенергията, която се произвежда в маришкия басейн. За една година напред, от 1 август, КЕВР е определил от цената на Мариците на 275 лева по сегашната схема. Ако се премахнат въглеродните емисии, които ние отдавна сме изпълнили, цената ще е 91 лева на мегаватчас. А това, което се предлагаше е затваряне на „Мини Марица-изток“ и „Марица изток 2“. Планът отдавна трябваше да бъде предоговорен”, каза още той.

Той посочи, че на миньорите се предлага да бъдат преквалифицирани и да загубят работните си места. „В момента 30 000 души ще „останат на улиците”. Хората, които ни пляскаха в пленарната зала бяха самите миньори”, обясни Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase