Добре запазените скелети датират от 9 и 10 век

Археолози в Дания са открили над 50 „изключително добре запазени“ скелета в голямо погребение от епохата на викингите в източната част на страната. Екип от музея в Одензе е прекарал последните шест месеца в разкопки на обекта в Осум, който обхваща около 21 500 кв. м и се смята, че датира от 9 и 10 век.

Откриха гроб на вампир в полска катедрала

Според екипа на музея скелетите са били погребани заедно с артефакти от далече отвъд границите на Дания, което предполага, че викингите са пътували интензивно с цел търговия.

Майкъл Борре Лундьо, археолог и уредник в музея, заяви пред Си Ен Ен, че е изключителна рядкост да се намерят останки на викинги в толкова добро състояние на запазеност.

„Често, когато разкопаваме тела от епохата на викингите, имаме късмет, ако има само няколко зъба“, казва той в телефонно интервю във вторник.

Викингите - легендарното племе с лош нрав и... безупречна хигиена

Според археологът условията на обекта са помогнали скелетите да се запазят в толкова добро състояние. „На това място в земята има много креда, която помага за запазването на костите, а в земята има и много естествена вода“, обяснява Лундьо.

„За дълги периоди от време телата на викингите са били покрити с вода, което забавя разлагането на костите“, добави още той. Скелетите са били изключително добре запазени благодарение на кредата и водата в земята.

Археолозите са били извикани да разкопаят района в рамките на работата по реконструкцията на електрическата мрежа. „Нямахме никаква представа, че там ще има погребение със скелети на викинги“, казва Лундьо.

„Наистина е необичайно да се намерят толкова много добре запазени скелети наведнъж, като тези, открити в Осум“, добави той отделно в съобщение за пресата.

„Това откритие предлага изключителни възможности за извършване на широк спектър от научни анализи, които могат да разкрият повече за общото здравословно състояние, диетата и произхода на погребаните“, каза той. „Анализите могат дори да разкрият дали погребаните викинги са били роднини, което би било особено важно, тъй като това никога не е било изследвано в подобни гробове“.

Предметите, намерени погребани заедно със скелетите, също подсказват много за починалите - включително за техния статус в обществото и за това колко далеч може да са пътували, за да търгуват.

Може би най-значимият от скелетите е този на жена, открита погребана в каруца - горната част на викингска каруца, която е била използвана като ковчег.

Лундьо заяви в съобщението за пресата: „Жената е била погребана в каруцата, в която вероятно е пътувала. Трябва да си представим, че тя е била погребана с най-хубавите си дрехи и вещи. Тя е получила красива огърлица от стъклени мъниста, железен ключ, нож със сребърна дръжка и най-вече малко парче стъкло, което може да е служило за амулет. В подножието на возилото имало фино украсен дървен сандък, чието съдържание все още не знаем.“

В гроба на друг човек, намиращ се наблизо, са открити фина бронзова брошка с три ламели, едно червено стъклено мънисто на шнур около врата на починалия, железен нож и малко парче планински кристал.

Според Лундьо именно този камък е представлявал особен интерес. „Планинският кристал не се среща естествено в Дания и вероятно е бил внесен от Норвегия. Няколко предмета от многобройните гробове в Осум показват, че погребаните викинги са били свързани с международните търговски мрежи, които са се развили през епохата на викингите“, казва той в съобщението.

Според съобщението откриването на погребението потвърждава, че Осум е бил ключова географска точка за най-ранното градско развитие, което в крайна сметка е довело до формирането на Одензе - трети по големина град в Дания.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС