Оттогава хаитянските медии в САЩ са изправени пред заплахи, онлайн атаки и тормоз

Миналия месец, по време на втория президентски дебат с кандидата на демократите Камала Харис, бившият президент Доналд Тръмп направи невярно твърдение, че имигрантите от Хаити ядат домашните любимци на хората в Охайо. Това изказване предизвика остра реакция. Оттогава хаитянските медии в Съединените щати са изправени пред заплахи, онлайн атаки и тормоз, разказва Voice of America

Репортерът и водещ на радио Мигелито Хером се подготвя за ежедневното си предаване. Откакто обаче бившият президент Доналд Тръмп заяви по време на дебата с Камала Харис, че мигрантите от Хаити изяждат домашните любимци на хората в Спрингфийлд, работата му се е превърнала в предизвикателство. "С това изказване се класифицират хаитяните и общността ни тук в Спрингфийлд като нещо, което не сме. Това ни наранява като общност", казва той. Мигелито е забелязал, че заради изказването на Тръмп хаитяните в града се опасяват да излизат на обществени места. "Страхуваме се от тези, които биха използвали това, за да ни обиждат, навредят или нападнат. Има хора, които са били заплашвани или тормозени", споделя още той.

След президентския дебат град Спрингфийлд е получил и бомбени заплахи. По тази причина властите са затворили сгради, засилили са охраната в училищата и са отменили някои събития.
Заплахите към хаитянската общност и медиите се разпростират и отвъд Охайо. Ваня Андре е главен редактор на нюйоркски вестник на английски език, който е източник на информация за хаитянската диаспора. Преди дебата репортерите на изданието са били планирали да проведат общинско събрание в Спрингфийлд по повод твърденията, че мигрантите от Хаити ще разрушат града и ще откраднат неговите ресурси. Ваня споделя, че заради изказванията на Тръмп полицията в града е посъветвала екипа да не провежда събитието. "По това време вече бяхме започнали да получаваме купища имейли и съобщения с всякакви расови обиди", казва тя.

Тръмп се завърна с митинг на мястото, където го простреляха

Този път общинското събрание, организирано от вестника се проведе онлайн.
Случващото се обаче няма да спре журналистите на изданието. "Ние като редакция сме още по-мотивирани да се уверим, че разкриваме всякакъв вид дезинформация, която е свързана не само с хаитянския електорат и имигранти, но и с предстоящите избори като цяло", посочва Ваня.

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия и сенатор от Охайо Джей Ди Ванс повтори изказванията на Тръмп, като заяви, че просто споделя това, което му казват неговите избиратели.

Междувременно вестникът от Ню Йорк засилва мерките за сигурност и онлайн защита за своите репортери, редактори и служители, които планира да запази и след президентските избори в Съединените щати, посочва VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America