Ивайло Иванов и Пламен Димитров с анализ по темата

Равносметката след нападението, извършено от „Хамас“ срещу израелски граждани на 7 октомври миналата година, коментираха Ивайло Иванов, член на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, и Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

„Година по-късно равносметката е още по-печална. Към жертвите от 7 октомври се прибавиха още десетки хиляди от Ивицата Газа, още 2000 от Ливан. Това е в резултат на войната между Израел и „Хамас“ и Израел и „Хизбула". Големият въпрос обаче остава: защо и как се случи атаката на 7 октомври? Защо израелските служби не са предвидили нападението?“, каза Димитров в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Сланчев: Няма да се стигне до по-мащабна война в Близкия изток

Иванов каза, че една година по-късно все още нямаме отговор и вместо да се стига до приключване на конфликта, се върви към ескалация. „Нямаме надежда за някакъв сравнително устойчив край на конфликтите, които обхващат все повече места в региона“, отбеляза още той.

Димитров е на мнение, че няма да се стигне до пълномащабна война и става дума за „асиметрична“ такава. Той смята, че Китай и Русия няма да се включат в защита на Иран и конфликтите ще бъдат оставени да тлеят.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова