Според проучването 83% от предприятията са съгласни, че Шенген е от полза за бизнеса

Европейската комисия публикува две нови проучвания на Евробарометър, които показват по-високо одобрение на гражданите и на бизнеса за Шенгенското пространство в сравнение с предишното проучване през 2018 г.

63% от анкетираните европейци смятат, че засилването на сътрудничеството в рамките на Шенгенското пространство е основен приоритет за укрепването му до 2030 г.

Според проучването 83% от предприятията са съгласни, че Шенген е от полза за бизнеса, а 81% го признават за едно от основните постижения на ЕС. На въпрос за ползите от това да бъдеш в Шенгенското пространство, една трета от предприятията заявяват, че това намалява разходите на бизнеса поради липсата на контрол по вътрешните граници.

Миналата година Комисията прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки в Шенгенското пространство. Комисията продължава да работи с държавите членки и координатора по Шенген за решаването на тези въпроси. Допълнителна информация е налична в Доклада за състоянието на Шенген за 2024 г.

Редактор: Мира Мирчева