Министерството на външните работи на ОАЕ заяви, че "не предоставя никаква подкрепа или доставки на СБП"

Суданските въоръжени сили твърдят, че паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са получили оръжейни доставки от Обединените арабски емирства. Въоръжените сили посочват, че това е в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, съобщава Voice of Americа. Въоръжените сили на Судан показват на екипа на VOA сандък, за когото твърдят, че някога е съдържал бомби, използвани срещу тях от паравоенните Сили за бърза подкрепа - противниковата страна в гражданската война в Судан. Върху сандъка е поставен печат с адреса на логистичния отдел на армията на Обединените арабски емирства (ОАЕ). На Судан е наложено оръжейно ембарго от страна на ООН, а анализатори и правозащитни групи твърдят, че тези вносни оръжия влошават конфликта.   

В капана на войната: Судан страда от тежка хуманитарна криза (ВИДЕО)

„Ако ОАЕ преустановят всякаква подкрепа за СБП и кажат на партньорите си в региона да не подкрепят паравоенните, мисля, че тази война може да приключи много скоро“, коментира Камерън Хъдсън, който е част от Центъра за стратегически и международни изследвания.   

Министерството на външните работи на ОАЕ заявява пред VOA, че „не предоставя никаква подкрепа или доставки на Силите за бърза подкрепа (СБП) или на която и да е от воюващите страни в Судан“.  

В доклад на ООН се казва, че има достоверни доказателства за обратното, посочва Уилкинс. 

Хъдсън твърди, че ОАЕ се опитват да спечелят геополитическо влияние в Судан и околния регион. 

"ОАЕ от дълги години се конкурират със саудитците в Африканския рог. Изглежда, че той удвоява инвестициите си не само в Судан, но и в Чад, Етиопия, Кения“, коментира Хъдсън. 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America