Вижте историята на млад мъж с трансплантиран бъбрек

2009 година започва със силни болки в гръбначния стълб за Tома. "Отидох на преглед. Установиха проблем от съвсем друго естество", разказва Тома Константинов, пациент с трансплантиран бъбрек. И така започва ходенето от доктор на доктор. Докато не получава рядка диагноза. "Явно стреса си каза своето. Една сутрин се събудих с цялостен псориазис, който докторите от Александровска болница изрично казаха, че това трябва да бъде потушен преди да се подходи към трансплантация", заяви Тома. 

Две години минават в неуспешни лечения. "2012 година се оказах на перотиална диализа в "Иван Рилски". Бях окачествен като негоден за лечение. Човек трябва да вярва. Въпреки че се казвам Тома  - и до известна степен съм неверни, човек трябва да вярва", категоричен е младият мъж. 

„Темата на NOVA“: Кръг на живота (ВИДЕО)

С вяра и упоритост отново да живее нормално сам стигнал до решението, че може да получи бъбрек от жив донор. Който се оказва неговата майка. "Майка ми си е майка. Но от тогава е два пъти повече майка. На първи април. Първоаприлска шега - влязохме в трансплантацията, вкараха ни в операционната и 14 дни по-късно бяхме вече в трансплантологията. Сега се чувствам добре. От време на време има изблици на неразположеност. Но може би се свиква с тях", посочва Тома. 

В тези 5 години Тома се сблъсква с реалността на българското донорство и трансплантации. Не веднъж е мислил за лечение извън България.Младият мъж вече 10 години живее нов живот. Открил е и новата си страст - американските коли. "Преоткрих себе си, както се казва", споделя той. 

Пожелава го и на всички над 800 души, които чакат за донорство в България. "Смятам, че всеки първо трябва да повярва в себе си и във всичко това, което прави, за да може да намери смисъл за утрешния ден", заяви Тома. 

Повече по темата гледайте във видеото.