Посетителите ще могат пробно да видят 12 експозиции

Големият египетски музей до пирамидите в Гиза отваря пробно основните си галерии, където посетителите могат да видят 12 експозиции и да проследят хилядолетната древноегипетска история от праисторическата ера до римската епоха. Артефактите са подредени по ключови теми като общество, вярвания, владетели. 

Откриха саркофаг на над 2600 години в Египет (ВИДЕО)

На уебсайта на музея visit.gem.com могат да се резервират както индивидуални билети, така и билети за 90-минутно посещение с гид. Цените за египетски граждани съответно са 200 местни лири (7,40 лева) и 350 лири (14 лева), а за чужденци - 1200 лири (44,35 лева) и 1700 лири (63 лева).  Децата до 12 години и студентите имат право на 50% намаление. Работното време е от 8:30 до 18:00 ч. всеки ден от седмицата, като касите затварят в 16:00 ч. 

След реставрация: Отвориха музея на Имхотеп в некропола Сакара (ВИДЕО)

Около 50 000 експоната са пренесени в музея до момента, а до пълното му завършване броят им ще достигна 100 000, пише в. „Ал Ахрам”. Залата на Тутанкамон, която ще бъде емблемата на музея, все още е затворена. Тя ще съдържа пет хиляди артефакта от гробницата на момчето-фараон, които ще бъдат показани за първи път на едно място от откриването й през 1922 г.

Големият египетски музей ще посреща до 4000 посетители дневно през пробната фаза, която е подготовка за дългоочакваното официално откриване. То беше отлагано многократно, включително заради пандемията от Ковид-19.

През февруари 2023 г. музеят беше частично отворен чрез онлайн резервации. Туристите получиха достъп до грандиозния атриум, където се издига колосалната статуя на фараона Рамзес Велики и Голямото стълбище с изглед към пирамидите, където е подредена експозиция, показваща връзката на древноегипетските царе с боговете и отвъдния живот. Отворена беше и търговската част с магазин за сувенири и заведения за хранене. 

Разположеният върху 480 хиляди кв. метра музей на стойност над един милиард долара е проектиран като най-големия музей в света, посветен на една цивилизация. Египетските власти се надяват, че той ще допринесе за развитието на туристическия сектор, който е ключов източник на чуждестранна валута за страната. 

Редактор: Виктория Гетова
Източник: Специално за БТА от Екатерина Антонова