Разказва "Дойче веле"

Най-добрият сладолед в света се прави в Северна Унгария. Адaм Фазeкаш спечели първия шампионат през 2021 г. със своя сладолед с шамфъстък, а през юни тази година официално зае лидерската позиция в световната класация. Негово кредо са органичните продукти и съставки без оцветители и добавки. Не е задължително обаче сладоледът да бъде направен на ръка. Репортаж на "Дойче веле".

Създадоха нови вкусове сладолед с помощта на изкуствения интелект

Шам фъстък,  малиново пюре  и зърна тонка.  Това са съставките, използвани за приготвянето на най-вкусния сладолед в света. Адам създава своите рецепти тук и експериментира с различни комбинации от вкусове. Той приготвя по-голямата част от сладоледа си с помощта на професионални машини. Ето защо умишлено не използва модерния термин „ръчно изработен“ за сладоледа си.

"За мен „ръчната изработка“ е просто подвеждащ трик. Това, че нещо е направено на ръка, не означава непременно, че получавате качествен сладолед. Ние сме склонни да подчертаваме, че нашият сладолед е направен от органични съставки, защото мисля, че това има стойност в днешния свят", каза той.

Въпреки че Адам е достигнал върха на световната класация, той има още много мечти и планове.  

Вижте как се приготвя най-вкусният сладолед в света във видеото.

Редактор: Мира Мирчева