Организация обучава репортери как да се защитават

Не само в политическите, но и в медийните среди тече трескава подготовка преди президентските избори в Съединените щати. Предвид увеличаващия се брой заплахи и нападения срещу медиите, международна организация стартира нова инициатива, при която журналисти се обучават как да се защитават, разказват от Voice of America.

Във Вирджиния журналисти се подготвят за отразяването на изборния ден в Съединените щати. Вместо да се съсредоточат върху ключовите региони и резултатите от социологическите проучвания, те преминават обучение, фокусирано върху тяхната безопасност – физическа, дигитална и емоционална. Тези семинари са част от инициатива на Международната медийна фондация за жени. Лекторите споделят, че идеята е репортерите да бъдат подготвени. Те ги учат как да се предпазят да не се превърнат в мишена, как да разпознават кога обстановката може да стане опасна и как да защитят профилите си в социалните мрежи.

Изпълнителният директор Елиза Лийс Муньос казва: „Международната медийна фондация за жени стартира инициативата „Безопасност в цяла Америка“ заради случилото се на последните избори. Знаем, че и по време на този вот ще има инциденти, вероятно, дори по-сериозни.“

Враждебността, проявена към репортерите по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, както и нарастващият броя атаки срещу медиите, накараха Международната медийна фондация за жени да разшири обхвата на своите обучения. Те вече са достигнали до 600 журналисти в 11 щата, а еминарите идват точно на време.

Доклад сочи, че свободата на словото в онлайн пространството e под заплаха (ВИДЕО)

Новинарски сайт, който предоставя информация за броя на нарушенията на свободата на печата в Съединените щати, отчита ръст в броя на нападения, арестите и атаките срещу медиите през 2024 година. Главният редактор Кристи Маккудън казва: „Тази година станахме свидетели на голям брой нападения срещу журналисти, близо 70.“

По-рано през годината в сайта излязоха данни, че броят на задържаните репортери се е удвоил в сравнение с предходната 2023 г. Част от тези арести са се случили, докато журналисти са отразявали протестите по повод събитията в Близкия изток.

„Това са неспокойни времена за Америка, за всички градове в страната. Цялата ситуация малко напомня на 2020 година, когато станахме свидетели на безпрецедентен брой нападения срещу журналисти, повече от 640 и близо 150 случая на арести“, казва още Маккудън.

Тези събития накараха редакции в щатите да бъдат по-активни, а именно репортерите да бъдат по-подготвени за евентуална атака. Дженифър Томас, преподавател в университета „Хауърд“, казва: „Предвид предстоящите избори, това обучение е чудесна възможност за нас, журналистите, да се запознаем с някои техники и важни методи, които може би не знаем или имаме нужда да си припомним.“

Не само отразяването на избори и протести крие опасности, Международната медийна фондация за жени установи, че рисковете за репортерите могат да дойдат от всякъде. „Всяка тема в Америка разделя общественото мнение и следователно става опасна“, казва Муньос. Според организацията именно тези обучения са един от начините да се осигури безопасността на репортерите на фона на нарастващата враждебност към тях, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America